Opis predavanj

Upravljanje računalniških centrov in kako pri tem kaj prihraniti, Boštjan Lavuger, NTR INŽENIRING d.o.o.
Računalniški centri postajajo vedno bolj kompleksni organizmi, sestavljeni iz množice naprav in sistemov. Ključna skupna lastnost vseh teh naprav in sistemov je zagotavljanje nemotenega in neprekinjenega delovanja nameščene IKT opreme. To pomeni zagotavljanje varnosti delovanja, varnosti podatkov in varnosti opreme. Zaradi teh ključnih lastnosti postajajo posamezni sistemi in elementi vedno bolj zapleteni, kar prinaša praktične težave pri upravljanju in zagotavljanju nemotenega delovanja. Upravljanje z vpogledom v delovanje posamezne naprave že dolgo ni več opcija. Zato nastajajo kompleksni sistemi vodenja in nadzora. V predstavitvi bomo predstavili ključne elemente vodenja in nadzora, ključne lastnosti teh sistemov in zadnje stanje tehnike. Prav tako pa bomo predstavili bodoče smeri razvoja, kjer se kažejo izraziti prihranki za upravljalce in lastnike računalniških centrov, pa tudi možnosti dodatnega zaslužka. Predavanje je namenjeno vsem tistim, ki ne želijo ob izpadih biti le obveščeni, temveč želijo od nadzornega sistema nekaj več, prav tako pa pričakujejo nekaj več tudi od celotnega računalniškega centra.

Ali veste, kakšen bo vaš podatkovni center čez 5 let?, Branko Jovanović, ADVANT d.o.o.
Ko govorimo o infrastrukturi data centra se vse vrti okoli visoke stopnje zanesljivosti, varnosti, energetske učinkovitosti in človeških resursov. To je stalnica. Spreminja pa se praksa, po kakšni poti, na posameznem področju, dosegamo boljše rezultate.
V predavanju bomo poskušali najti odgovore na različna vprašanja, ki vplivajo na naše odločitve o tem, kakšen podatkovni center bomo potrebovali v prihodnosti. Dotaknili se bomo zadnjih trendov na tem področju in premikov, ki so se zgodili v zadnjem letu.

Zgradite podatkovno središče naslednje generacije (ali posodobite obstoječe) s tehnologijami Flash in HCI, Dražen Gracin, ALEF DISTRIBUCIJA SI d.o.o.
Na predavanju bomo pogledali, kako se IT spreminja, da bi zadostil potrebam digitalnega poslovanja in stalne digitalne transformacije. Infrastrukturni pristopi, ki so bili učinkoviti pred nekaj leti, morda niso več zadostni. Odkrijte, kako se NetApp hiperkonvergentna infrastruktura v primerjavi s tradicionalno izkazuje za boljšo izbiro.
Poglejte si, kakšen je vpliv uporabe NetApp All-Flash diskovnih sistemov, ne le za zagotavljanje izjemne hitrosti aplikacijam, temveč tudi za izboljšanje ekonomike podatkovnih centrov.
Ugotovite kakšen je trend, kako pripraviti infrastrukturo za prihodnost z (hibridno) integracijo oblaka.

Moč Cisco HyperFlex sistemov (vsaka aplikacija, vsak oblak, kjerkoli), Dražen Gracin, ALEF DISTRIBUCIJA SI d.o.o.
Danes potrebujete infrastrukturo, ki sledi vašim podatkom in podpira hitrost vašega poslovanja ne glede na lokacijo: od vašega primarnem podatkovnega centra, do privatnih in javnih oblakov (in obrobnih lokacij). Hiperkonvergenca prinaša programsko definirano infrastrukturo, ki virtualizira vse elemente konvecionalnih strojno definiranih sistemov (virtualized computing, software defined storage, software defined networking).
Cisco HyperFlex je zasnovan kot platforma naslednje generacije, sposobna prilagajanja novim izzivom, s katerimi se soočajo IT oddelki podjetij. Prvi izziv je zmanjšati stroške in kompleksnost v jedru podatkovnege centra. Drugi izziv je poenostavitev podpore aplikacijam narejenim za oblak. Cisco HyperFelx edge naslavlja nove mejnike: ”postaviti računalništvo tja, kjer so stranke in njihovi podatki”.

Uspešen holistični nadzor podatkovnega centra, kot neločljiv del nadzora in vodenja stavbe, Peter Ušeničnik, SCHNEIDER ELECTRIC in Boštjan Košir, ADVANT d.o.o.
Sodobne stavbe z integrirano srednjenapetostno in nizkonapetostno zaščitno opremo, podatkovnim centrom, HVAC sistemi, požarnimi sistemi, kontrolo pristopa ipd., danes težko obratujejo brez primernega sistema vodenja in nadzora. Predstavljena bo rešitev za holistični nadzor in upravljanje vseh sistemov stavbe, ki so ključni za varno, učinkovito in nemoteno delovanje. IoT v pravem pomenu besede.

Moderni UPS sistemi, Frank Berner, PILLER GmbH
(predavanje v angleškem jeziku)
UPS sistemi so eni od ključnih elementov oskrbne infrastrukture računalniških centrov. Vendar je njihovo podrobno poznavanje pri nas omejeno le na nekaj strokovnjakov. V svetu pa so UPS tehnologije bistveno bolj razvite in mnogo bolj raznolike. V predstavitvi bomo predstavili različne tehnologije UPS sistemov, poleg običajnih statičnih in modularnih tudi najkakovostnejše dinamične in UPS sisteme brez akumulatorskih baterij, le ti pri nas še niso prisotni, v svetu pa veljajo za višek tehnoloških rešitev in ene najbolj zanesljivih sistemov za oskrbo z el. energijo. V predstavitvi bodo slušatelji dobili vpogled v različne vrste UPS sistemov, njihove prednosti in slabosti, pa tudi v tehnologije, ki so pri nas redkejše, vendar jih lahko s prihodom novih rešitev pričakujemo tudi pri nas. Predstavitev je namenjena vsem tistim, ki skrbijo za napajalne sisteme in ki iščejo nova znanja na področju el. napajanja v računalniških centrih.

Kaj smo se naučili v ponudbi visoko razpoložljivega napajanja za podatkovne centre?, Vinko Božič, SOCOMEC SICON d.o.o.
V začetnemu obdobju podatkovnih centrov je bila, v okviru zagotovitve ustreznega napajanja z električno energijo, naloga zagotoviti napravo za napajanje brez prekinitev in pa ustrezen motorni generator z avtomatskim upravljanjem.
V nadaljevanju smo bili priča klasifikaciji podatkovnih centrov glede na redundanco in uporabljeno arhitekturo električnega napajanja s pojavom smernic za gradnjo različnih kategorij podatkovnih centrov in pripravo standardizacije na tem področju.
Nekakšni tekmovalnosti v izgradnji čim bolj redundantne arhitekture je na drugi strani vedno stala zahteva po čim nižjih stroških same izgradnje in pa tudi vzdrževanja podatkovnih centrov.
Danes so podatkovni centri profilirani glede na naloge, ki jih opravljajo, optimizirana je oprema, ki pa mora biti visoko razpoložljiva, biti mora enostavna za uporabo in ne sme biti draga v celotnem ciklusu uporabe, vse bolj se upoštevajo skupni stroški lastništva.
Prispevek podaja izkušnje in razmisleke o različnih rešitvah s področja uporabe, redundantnih in modularnih UPS naprav, statičnih preklopnih stikal STS in celotni izvedbi napajalne linije od mrežnega vhoda do razdelilnih polj za priklop porabnikov.

Robni podatkovni centri, Matjaž Miškec, RITTAL d.o.o.
Rittal robni podatkovni center, ki je bližje vašim aplikacijam, ne ponuja le nižje latence, temveč ponuja tudi možnost izvajanja izračunov, ki pomagajo aplikacijam delovati bolj gladko. Stalno spremljanje stanja pomaga optimizirati stroje in aplikacije. Manjša latenca pomeni tudi, da ljudje, ki uporabljajo internet stvari, dobijo tisto, kar želijo, hitreje in zanesljiveje.

Vertiv Energy Storage Solutions, Toni Puljak, VERTIV CROATIA d.o.o.
Data centre operators have evolved from energy consumers to energy prosumers.
The Grid is transforming and fragmenting with Distributed Energy Generation and so is the Data Centres landscape.
Check how Vertiv Energy Store platforms can help you drive the alignment process and make an additional income from your datacentre.

PS Posita DC – Vaši podatki v varnih rokah!, Srečko Videčnik, POŠTA SLOVENIJE d.o.o.
Podatkovni centri PS Posita DC so namenjeni naprednim poslovnim uporabnikom, ki želijo določene sistemske kapacitete prav zaradi zagotavljanja višje stopnje varnosti, izločiti iz svojega delovnega okolja. Podatkovni centri Pošte Slovenije in njihovi ločeni sistemski prostori so namensko zasnovani prostori z vso potrebno oskrbno infrastrukturo, kamor lahko namestimo vašo strežniško in drugo informacijsko strojno opremo. Zmogljivosti v naših podatkovnih centrih zadovoljujejo najvišje standarde varovanja in obratovanja za vse vrste računalniške in komunikacijske opreme. Za prepoznavanje in zmanjšanje varnostnih tveganj na želeno raven, obvladovanje procesov, varovanja informacij in dodatno izboljšanje odnosov s poslovnimi partnerji so podatkovni centri PS PosiTa DC certificirani po TIER in ISO27001.

Napolnite si svoj Inbox 🙂

SEZNANITE SE Z VSEM, KAR PALSIT PONUJA.

Darilo: ob prijavi dobite dostop do 5 najbolje ocenjenih video vsebin z naših dogodkov.