Kako varne so »varne« aplikacije?

Mirno lahko rečemo, da ima danes vsakdo v žepu svoj mobilni telefon, ki ga uporablja za vse mogoče opravke. Pravzaprav je telefon postal majhen žepni računalnik, ki nam po eni strani lajša vsakdan, po drugi strani pa kroji vsako minuto našega življenja.

Pametnemu mobilnemu telefonu oziroma mnogim aplikacijam, ki so na njem, zaupamo kot najboljšemu prijatelju. Zato, da določeno aplikacijo prenesemo nanj, ji dovolimo dostop do prav vsega, kar od nas zahteva. Redki so uporabniki, ki odstopajo od tega opisa.

Prav tako skoraj vsi uporabljamo pogovorne aplikacije, kjer s prijateljem ali v skupinah delimo najbolj intimne trenutke. Obnašamo se, kakor da je nemogoče, da bi to videl »kdo tretji«. Pa je res nemogoče?

Kdaj je dovolj varno?

Kako varne so brezplačne mobilne aplikacije za »varno« komuniciranje? Za nasvete o tem in tudi praktični prikaz uporabe storitve Telekom Slovenije Biocoded obiščite 17. konferenco o informacijski varnosti – INFOSEK 2019, ki bo potekala od 27. do 29. novembra 2019, v Novi Gorici (Hotel Perla).

V javnosti velja splošno prepričanje, da so aplikacije, ki zagotavljajo t.i. peer-to-peer enkripcijo, kot so Viber, Signal, Telegram, ipd.,  zares varne. Postavlja pa se vprašanje, ali je zgolj nezlomljiva enkripcija dovolj za to, da se počutimo varne. Da temu še zdaleč ni tako, vam bodo na dogodku predstavili skupaj z avtorji aplikacije Biocoded. Prikazali bodo njeno delovanje in način njene uporabe.

Na kaj moramo še biti pozorni pri vseh aplikacijah?

Eno je varnost pri pogovornih aplikacijah, za vse aplikacije pa velja, da jim ne gre kar vsepovprek zaupati.

Najbolj splošno pravilo je, da si na telefon nalagamo samo tiste aplikacije, ki jih zares potrebujemo oziroma jih želimo preizkusiti. Pred tem je dobro pogledati, kdo je izdajatelj in prebrati ocene. Več kot vemo, manjša je verjetnost za zlorabe.

Nalagajmo le aplikacije iz uradnih spletnih trgovin, čeprav tudi to ni več zagotovilo za varnost, saj se v zadnjem času prav v najbolj razširjeni Googlovi trgovini Play za mobilne naprave Android pojavlja vrsta aplikacij spletnih nepridipravov, preko katerih pridobivajo podatke z vašega telefona.

Pametno je tudi vsaj »preleteti« pogoje uporabe. Predvsem zaradi zahtev aplikacij do vseh mogočih datotek v vašem telefonu, pa tudi zaradi morebitnih skritih stroškov, ki bi lahko z uporabo aplikacije nastali. Ni malo aplikacij, ki so brezplačne, a kasneje za določene storitve oziroma funkcionalnosti zahtevajo plačilo.

Katere so še druge teme, ki bodo predstavljene na konferenci INFOSEK 2019, si poglejte na spletni strani https://infosek.palsit.com.