Aprilsko srečanje IT klubov: Nadzor gibanja in zasebnost

Gostja našega naslednjega online srečanja IT klubov bo mlada raziskovalka Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, ga. Pika Šarf, ki se ukvarja s področjem kazenskega prava in tehnologije, kibernetske kriminalitete, varstva zasebnosti in osebnih podatkov. 

Srečanje z naslovom “Nadzor gibanja in zasebnost” bo v četrtek, 23. aprila 2020, ob 10.00.

O aplikacijah za sledenje posameznikom z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa je v zadnjem času veliko govora.

Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani opozarja, da je uporaba tovrstnih orodij za nadzorovanje gibanja prebivalstva lahko problematična – v prvi vrsti z vidika zasebnosti in pravice do varstva osebnih podatkov, posredno pa lahko, glede na učinke izbrane tehnološke rešitve, vpliva še na celo vrsto drugih pravic in pomembno sooblikuje bodoče življenje v družbi.

Z ga. Šarf se bomo pogovarjali o naslednjih vprašanjih:

  1. Ali aplikacija za nadzor gibanja res pripomore k doseganju omejevanja širjenja virusa in v kakšnem obsegu? Kakšne so izkušnje iz tujine?
  2. Masovni nadzor je nekaj, kar je evropski pravni kulturi in pravnemu redu tuje.
    Kako urediti tehnične rešitve, ki bi omogočile ohranitev pravic posameznika, kot jih pojmujemo v našem prostoru?
  3. Katere vrste aplikacij poznamo, kako vplivajo na varstvo osebnih podatkov in komunikacijsko zasebnost?
  4. Kateri pogoji morajo biti izpolnjeni, da je tak poseg pravno dopusten?
  5. Zakaj je posebej pomembno, da zaradi vseh nejasnosti, ki spremljajo epidemijo bolezni covid-19, o uvedbi tovrstnih orodij skrbno premislimo, predvsem v luči izkušenj v boju proti terorizmu?

Prva udeležba na srečanjih IT klubov je BREZPLAČNA.

Prijava: TUKAJ

Maša Arčon
Strokovni vodja združenja klubov in IT strokovnjakov Slovenije
05 338 48 59

 

»Vsako združenje, kjer se obravnavajo problemi varovanja informacij je dobrodošlo. Izmenjave informacij o incidentih, varnostnih rešitvah in problemih v informatiki nasploh, pomenijo neprecenljivo vrednost. Namesto učenja na lastnih napakah (problemih) lahko informacije pridobljene od kolegov, ki opravljajo enako delo, vašemu podjetju prihranijo ogromno časa, denarja in celo ugleda. Prav tako nas nič ne stane s kolegi deliti svoje pozitivne in negativne strokovne izkušnje«. 

Sašo Rakovec, Gorenjska banka d.d.

Vabimo vse, ki kakor koli skrbite in upravljate dokumentacijo, da se nam pridružite. Srečanja in izobraževalne aktivnosti pa vam bodo nudila tudi poslovni uspeh ter osebno zadovoljstvo.

PRIJAVI SE V KLUB >