V letu 2016 20% več omrežnih incidentov kot leto poprej – Kako ostati varen na spletu?

Na nacionalnem odzivnem centru SI-CERT so leto 2016 zaključili z 2300 obdelanimi omrežnimi incidenti, kar predstavlja 20 % porast incidentov glede na leto 2015.

Leto 2016 je minilo v znamenju izsiljevalskih virusov, različnih oblik spletnih prevar oz. zavajanj spletnih uporabnikov. 

Izsiljevalski virusi so običajno del priponke v elektronski pošti. Ob odprtju priponke se aktivira virus, ki zašifrira vse dokumente shranjene na računalniku. V zameno za šifrirni ključ mora žrtev plačati odkupnino v višini 500-1500 evrov (v bitcoinih). Z izsiljevalskimi virusi so bile okužene številne šole, knjižnice, zdravstveni domovi, mestne občine, lekarne, muzeji, majhna in velika podjetja ter številni posamezniki.  Na SI-CERT opozarjajo, da ne odpirate priponk v elektronski pošti neznanih pošiljateljev oz. ste previdni tudi pri odpiranju priponk, ki vam jih pošiljajo vaši domnevni znanci. Sodobnejši izsiljevalski virusi namreč že potvarjajo naslovnike. Obenem pa je priporočljivo narediti kopijo vseh pomembnejših dokumentov, da jih v primeru okužbe lahko obnovite.

Pazljivost svetujejo tudi pri spletnih nakupih, saj se pojavljajo lažne spletne trgovine ali pa se spletne trgovine ne nahajajo na območju EU, temveč na Kitajskem, kjer pa evropska potrošniška zakonodaja ne velja, zato kakršnekoli reklamacije, pritožbe, … niso možne.  SI-CERT opozarja, da so trgovine s ponaredki zasnovane po istem principu. Vse veliko obljubljajo, a niso transparentne, na spletni strani ni nobenih kontaktnih podatkov podjetja. Običajno ponujajo izdelke priznanih blagovnih znamk po izjemno nizkih cenah, navadno so to očala, torbice, oblačila, športna obutev, tehnološki izdelki itd.

Na SI-CERT so v letu 2016 obravnavali tudi občutno več primerov neželenih sms sporočil. Spamerji se v zadnjem obdobju ne poslužujejo zgolj elektronske pošte, temveč tudi mobilnih telefonov. Uporabniki običajno prejmejo sms sporočila o miljonskih nagradah ali pa spletno povezavo do nove fotografije, ki jim je bila poslana.  Na nacionalnem odzivnem centru svarijo, da takšnim sporočilom ne nasedate, saj z njim prevaranti pridobijo vaše osebne podatke ali vam zaračunajo lažne storitve in vas na ta način oškodujejo.
Najbolj univerzalno pravilo, kako ostati varen na spletu, se glasi: »Ne nasedajte pravljičnim obljubam na spletu!« Spletni goljufi namreč vedno obljubljajo super zaslužke in super ugodnosti, ki pa žal nimajo realne podlage.

V primeru težav se lahko vedno obrnete na prijavno točko SI-CERT, kjer vam bodo ponudili brezplačno pomoč.

Več o omrežnih incidentih v letu 2016 si lahko preberete tukaj: https://www.varninainternetu.si/2016/kaj-nam-je-povzrocalo-tezave-na-spletu-v-letu-2016/#