28. marca 2022 je država začela izdajati novo biometrično in elektronsko osebno izkaznico, s katero se bomo državljani lahko identificirali tako v fizičnem kot elektronskem okolju, uporabili pa jo bomo lahko tudi za elektronsko podpisovanje.

Z osebno izkaznico imetnik izkazuje svojo identiteto in državljanstvo, z njo pa lahko tudi potuje v določene države.
Posest osebne izkaznice je prostovoljna, za polnoletnega državljana s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki nima drugega osebnega dokumenta s fotografijo, ki ga je izdal državni organ (npr. potnega lista, vozniškega dovoljenja, obmejne prepustnice), pa je obvezna.

Predvidoma osem mesecev od začetku izdajanja naj bi se imetnik z novo osebno izkaznico, enako kot s kartico zdravstvenega zavarovanja, elektronsko identificiral tudi pri dostopu do zdravstvenih storitev.

Na čipu osebne izkaznice bosta zapisana biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov, ki se bosta lahko uporabljala le za preverjanje verodostojnosti osebne izkaznice in istovetnosti njenega imetnika pri prehodu državne meje.

Osebna izkaznica bo vsebovala sredstvi elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti ter kvalificirano potrdilo za elektronski podpis. Odločitev o aktivaciji in uporabi omenjenih sredstev bo prepuščena imetniku osebne izkaznice.

Začetek izdajanja nove osebne izkaznice predstavlja priložnost in izziv za ponudnike elektronskih storitev javnega in zasebnega sektorja, ki dostop do svojih storitev pogojujejo z avtentikacijo uporabnika, določene storitve pa obsegajo tudi izvedbo elektronskega podpisa.

Na poslovnem zajtrku, ki ga organizirata Slovensko združenje za elektronsko identifikacijo in storitve zaupanja ter Palsit d.o.o., bodo eminentni strokovnjaki, ki sodelujejo pri normativni ureditvi, organiziranju in izvedbi izdajanja nove osebne izkaznice ter vključitvi njenih funkcionalnosti v elektronske storitve javnega in zasebnega sektorja, predstavili nekatera pričakovanja, možnosti in spremembe, ki jih v elektronsko poslovanje prinaša nova osebna izkaznica, kakor tudi virtualna sredstva elektronske identifikacije in storitve elektronskega podpisovanja na daljavo.  

Naši gostje bodo: 

  • Alenka Colja, MNZ - Sektor za registracijo prebivalstva in javne listine
  • Alenka Žužek Nemec, Ministrstvo za javno upravo
  • Aleš Pelan, Ministrstvo za javno upravo
  • Miha Poberaj, Rekono d.o.o.
  • MODERATOR: Marjan Antončič, Združenje EIDES

Poslovni zajtrk Združenja EIDES bo potekal 13.4.2022, od 8:30 do 11:30, na GZS (Dimičeva ulica 13, Ljubljana), v dvorani A.  

UDELEŽBA NA DOGODKU JE BREZPLAČNA!

Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavo.  

Sponzor srečanja


 

EIDES

Strinjam se s posredovanjem mojih podatkov sponzorju srečanja. Podrobneje o varstvu osebnih podatkov podjetja Palsit d.o.o. v Pogojih zasebnosti.
Strinjam se s splošnimi pogoji poslovanja podjetja Palsit d.o.o. in politiko varovanja osebnih podatkov! *
ZEIDES 2022

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.